Sık Kullanılanlara Ekle

Y a z a r Ç i z e r: Kolpa / Röportaj

14 Mayıs 2012 Pazartesi

Kolpa / Röportaj


Pop, rock, funk ve birazcık da ska... Kolpa, ilk albümü ''Hayat Senin''i yayınladı. İçinde bol miktarda eğlence var, denemekten çekinmeyin.

Kolpa'nın adına ve performansına, İstanbul'un alternatif müzik hayatının kalbinin attığı Beyoğlu'ndaki muhtelif barlardan aşinaydık. Eğlenceli, tempolu pop/rock cover'ları ile ortamları coştururlarken, Türkçe pop hitlerine yaptıkları düzenlemelerle de dikkat çekiyorlardı. Barış Yurtçu (vokalist) anlatıyor; "Adanalıyız. Üniversite amaçlı İstanbul'a geldik. Adana'da farklı gruplarımız vardı, İstanbul'a gelince dedik ki 'bir grup kuralım'. İlk olarak Cafe Gitar'da başladık Çarşambaları, oradan ex-Bronx'a geçtik. Biz o sırada kendimizi geliştirme sürecindeydik." Bora Yeter (bas gitarist) devam ediyor; "Biz insanları eğlendirmeyi hedefliyoruz. Bestelerimiz, hiç duymadıkları şarkılardı ve programlanmışlar orada eğlenmeye. Ses sistemi iyi değil, sözler anlaşılmıyor. Cover çaldığında da anlaşılmıyor ama biliyor şarkıyı. Duyuyor, eğleniyor. Biz bestelerimizi araya sokmak yerine 'iyice olgunlaştıralım, tam bir proje haline gelsin' diye düşündük. O sırada cover grubu olarak Kolpa da ilerledi işte. Mekanlarda hafta içinden hafta sonlarına geçtik, üniversitelerde, festivallerde çalmaya başladık. Daha sonra besteler olgunlaşınca albümle girdik." Klasik bir süreç. Peki albümden sonra, kariyerlerinde beklenti olarak bir değişiklik hissediyorlar mı dersiniz? Bora'nın gözü pek yükseklerde değil açıkçası; "Çok fazla bir beklentimiz yok. Kolpa zaten birkaç senedir, albümlü gruplardan fazla performans yapıyor. Hani böyle çok büyük konserler vermiyoruz ama piyasanın da halini bildiğimizden öyle çok astronomik beklentilerimiz yok. Şarkıları paket haline getirmek bizi birkaç adım ileri götürse yeterli. Şunu düşünüyoruz; bar programlarındaki kitlemiz artacak.


NEDEN KOLPA? :)
Bu soruya şimdiden alışsalar iyi olacak, "neden Kolpa?" :) Bora, Cenk Taner ve Barış'ın cümlelerinin özeti şöyle; "Bir afişe yetişmesi gerekiyordu ismin, çok açık." (kahkahalar) "Kolpa ismi garibimize gitmişti. O zaman popüler değildi, bilmiyorduk anlamını yani. 'Kolpa koyalım' dedik. Öğrendik anlamını; yalan, dolan demekmiş. İtalyanca günah demekmiş, Yunanca bir anlamı var. Kolpa diye nehir var Slovenya'da. Kulağa çok güzel geliyor, hoşumuza gitti koyduk."
Albümün ismi "Hayat Senin" ama albümde öyle bir şarkı yok. Bora açıklıyor; "Öyle bir şarkı vardı ama 'belki ikinci albüme koyarız' dedik. O şarkıyı yazdığımızda albüm ismi olabilir diye düşündük. Sonra öyle kaldı." Barış noktayı koyuyor; "Bir de 'Hayat Senin!' Pozitif! Herkesin öyledir ya, kafana göre yaşa işte!" 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara