Sık Kullanılanlara Ekle

Y a z a r Ç i z e r: Yeni iPad Retina Ekran

5 Mayıs 2012 Cumartesi

Yeni iPad Retina Ekran

Yeni iPad ile tanıtılan “retina” ekran özelliği hiç kuşkusuz ürünün en önemli özelliği ve gerçekten önemli bir teknolojik gelişim. Bu gelişme ile bir dosya kağıdından daha küçük bir alanda 3 milyon piksel gösteriliyor. Apple’ın yeni iPad’de bu özelliği nasıl gerçekleştirdiğini biraz anlatmak istiyorum.


Retina ekranların teknik özellikleri 2048 × 1536 pikselden yada inçkare başına, 264 pikselden (ppi) oluşuyor. Bir ekranda bu durumda 3,145,728 piksel noktası bulunuyor.
Öncelikle bu sürecin zorluğundan bahsetmek gerekiyor. Teknolojik parçaları küçülterek bir alana sığdırmanın güçlüğünün yanı sıra, iPad’deki gibi bu parçaları çok çok küçük bir alana sığdırmaya çalıştığınızda piksellere sinyal yollayan küçük kablo bağlantıları birbirine çok yaklaşır ve birbirlerini etkilemeye başlarlar. Bu soruna çapraz-etkileşim diyebiliriz (cross-talk), ve bu durum ekrandaki görüntü kalitesini önemli ölçüde etkiler.
DisplaySearch tarafından yapılan analize göre Apple bu sorunun üstesinden gelmek için pikseller ile bağlantı noktaları arasına ince bir katman yerleştirerek çözüm üretmiş.
3 mikrometre’lik akrilik bir film kaplamasının pikseller ile kablolar arasına yerleştirilmesi çapraz-etkileşimi engellemiş ve aynı zamanda ekranın ‘açıklık oranı’ olarak belirtilen ve LCD ekrana çok yakından baktığınızda pikseller arasındaki ışığın geçtiği boşluğu tenımlayan özelliği arttırmıştır.
Bu teknolojiye “super yüksek açıklık” (Super High Aperture - SHA) adı verilmiş. Normal bir LCD görünüm ile Retina ekran görüntüsü arasındaki farkı aşağıda görebilirsiniz. En yüksek derecede zoomlanarak elde edilen bu görüntü detayları tüm ekran boyutunda baktığınızda gerçekten kristal netliğinde bir görünüm sağlıyor.
Bu teknoloji aslında yıllar önce Sharp ve JSR tarafından geliştirilmiş ancak üretim maliyetlerinin yüksekliği ve talebin düşüklüğü nedeniyle uygulamaya geçilmemiş. Yüksek performanslı ekranlara talep artınca ve üretim maliyetleri bununla birlikte düşünce retina ekranlar hayatımıza girmeye başladılar.

RETİNA EKRAN GÖRÜNTÜ ÖRNEKLERİ






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara