Sık Kullanılanlara Ekle

Y a z a r Ç i z e r: Panasonic Lumix DMC GH2 İncelemesi

5 Mayıs 2012 Cumartesi

Panasonic Lumix DMC GH2 İncelemesi

Henüz piyasaya çıkmadan, erken örneklerinin incelemesini yapanlarca DSLR video’da Nikon’u da Canon’u da sollayan bir ürün olduğu iddia edilen Panasonic Lumix DMC GH2 sonunda bize de uğradı ve hem fotoğraf hem de video performansını test ettik. Video kısmını ayrı bir yazı yapacağım o yüzden bu yazıda fotoğraf makinesi tarafıyla ilgileneceğiz. Hiç lafı uzatmadan başlayalım yolumuz uzun.
Model adı: Panasonic Lumix DMC GH2




Algılayıcı: 17.3 x 13.0 mm Live MOS (2x çarpanı)
Çözünürlük: 16 MP
Görüntü boyutu: 4608 x 3456 (4:3)
Kit Lens: G Vario 14-42 mm Mega OIS (35 mm dengi 28-84)
Titreşim engelleme: Lensten
ISO: 160-12800
AF Sistemi: 23 nokta
AF micro ayarı: yok
Perde hızı: 30-1/4000
Bakaç: Elektronik % 100 görüş alanı
LCD: 3.0” dönebilir dokumatik ekran
Video Kayıt: 1920×1080 24p ve 1440x720p AVCHD
Dosya formatı: JPEG RAW
Bellek: SD, SDHC, SDXC
Bağlantı: USB 2.0 HDMI
Batarya: Şarj Edilebilir Li-iyon 1200 mAh DMW-BLC12PP
Ağırlık: 640 gr
Boyutlar: 124 x 89.6 x 75.8 mm
Gövdeyi inceleyerek özelliklere değinelim.
Panasonic GH2, micro four thirds sistemine sahip bir makine. Bu konuda Yalçın daha öne bir yazı yazmıştı. 4/3 sistemini orada detaylıca okuyabilirsiniz. Micro eklentisi ise şöyle bir şart getiriyor.
Ana standart, 35mm filmin köşegen uzunluğunun yarısı kadar yani 21.63 mm köşegen uzunluğuna sahip bir algılayıcının kullanılması. Bu algılayıcı boyutu 4/3 sistemleriyle aynı. Farklar ise lens-algılayıcı mesafesinin yarı yarıya azalması, lensin çapının 6mm daha küçük olması ve lens-gövde arası iletişimde 9 yerine 11 pinli bir yapının kullanılması.

Tablodan da görüleceği üzere, Micro 4/3 sisteminin temel amacı, DLSR’dan daha küçük olmakla kalmayıp, teknik olarak mümkün olan en ufak gövdeyi tasarlamak. Ama tabii algılayıcı boyutlarından taviz vermeden. Yoksa zaten kompakt makineler bu küçük boyut ihtiyacını karşılıyor.

GH2′nin boyutları bir DSLR’ göre ufak ama bir kompakttan ve Sony Nex 5′ten büyük. Bunun en büyük nedenlerinden biri, Pansonic’in gövde üzerinde bir çok ayara izin vermesi ve sizi menülerle az uğraştırması.



Ele oturuşu elbet bir DSLR değil ama sıkı sıkı tutmak ve titretmemek mümkün.

Panasonic GH2, GH1′in üzerine daha yüksek çözünürlük ve yüksek ISO performansı getiriyor. Video kabiliyetleri de artmış. 16 Megapiksel Live MOS algılayıcı sayesinde 4608 x 3456 çözünürlüğünde fotoğraf çekebiliyor ve 1920×1080 24p video çekebiliyor. ISO performansı bir önceki modele göre ISO 3200′den ISO 12800′e yükselmiş. Aynasız sistem, kontrast bazlı ölçüm yapıyor. 23 noktadan ölçüm yapabiliyor. Çekim hızı ise seçtiğiniz moda öre 2 ile 5 fps arası değişiyor.

Makinenin sağ üst kısmında mod tekeri var. Teker PSAM modlarının yanında hazır modlar ve üç kısa yol tuşu barındırıyor.  Ancak bunlara çekim modu atayacağınızı sanmıyorum zira elle kontrol ettğimiz özellikleri çok hızlı değiştirebiliyoruz. Mod tekerinin altında iki düğme bulunuyor. Biri açma kapama düğmesi diğeri de çekim modları. Seri çekime geçmek için menü ya da tuşa basmak yerine doğrudan istediğiniz moda geçebiliyorsunuz. Basamaklama da bunlardan biri. Tuşların ne işe yaradığını bildikten sonra ayar yapmak çok rahat ve hızlı.  Yine bu bölümde deklanşör, fonksiyon tuşu ve video kayıt tuşu bulunuyor.

Makinenin sol tarafında flaş açma tuşu ve ikinci teker bulunuyor. Bu teker, odaklama sistemini, tek ya da takip sistemi ve elle odaklama, ve odak noktasını seçiyor. Yüz algılama seçeneği de burada. Altı adet yüzü hafızasına alabiliyor.

Makinenin üst kısmında stereo mikrofon bulunuyor. Hotshoe bağlantısı da elbette burada.

Aynasız bir model olduğundan, bakaç elektronik.  Hemen yanında göz algılayıcısı bulunuyor. Gözünüzü yaklaştırınca, görüntü LCD ekran yerine elektronik bakaçtan veriliyor. Yandaki LVF/LCD tuşu da aslında bu işi görüyor ama başka bir fonksiyonu daha var. Bu tuş, konuya LCD’den bakarken poz telafisini çalıştırıyor. Bakaçtan bakarken ise poz telafisi ayar tekerinden yapılıyor. Elektronik bakaç oldukça net görüntü sağlıyor. Sony Alpha 55′ten bir miktar geri ama çok iyi.

Sağ tarafta önemli kontrollerin hepsi toplanmış. Üstten başlarsak, oynatma tuşu, AF/AE kilit tuşu, ayar tekeri ile başlıyoruz. Ayar tekeri kolay dönmesin diye biraz gömülü yapılmış ama gerek yokmuş. Hemen altında Q.menu var. Ayarlara hızlı erişmenizi sağlıyor. Display ise ekranda görülen detayları değiştiriyor. Bu ayarlardan biri çabuk ayar menüsündeki ayarları dokunmatik olarak yapmanızı sağlayan ekranı getiriyor. Dairesel ayar düğmelerinin ikisi fonksiyon tuşu. Siz ne isterseniz o şekilde çalışıyorlar. Diğerleri de beyaz ayarı ve ISO için. Son olarak da silme tuşu bulunuyor.
3 inç LCD ekran dokunmatik olduğu gibi aynı zamanda hareketli. 460k nokta olması onu güncel modellerin biraz gerisine atıyor.

LCD ekran bizim tercih ettiğimiz gibi yana doğru açılıyor.

Yan tarafta SD kart slotu bulunuyor.

Alttarafta ise pil yuvası var.

USB ve HDMI çıkışları sol tarafta.

Hemen üzerinde ise mikrofon/uzaktan kumanda girişi bulunuyor.

Makine üzerinde gelen lensin diyafram değerleri f3.5-5.6. Standart bir kit lenste olan değerler. Odak uzaklığı ise 14-42. Micro 4/3 makinelerde çarpan değeri 2 olduğundan 28-84 mm yapıyor 35mm eşdeğeri. Ama makinede video modunda bulunan tele modunu kullanırsanız çarpan değeri 5.2′ye çıkıyor ve 72-218mm’ye dönüşüyor. Panasonic GH2 gövdede titreşim engelleme sistemi sunmuyor o yüzden lensin Mega OIS desteklemesi gerekiyor. Panasonic lenslerin listesi burada.

Sonuç

Panasonic Lumix GH2, elinize ilk aldığınızda sizi biraz şaşırtan bir makine. Eğer basit bir makine bekliyorsanız yanılırsınız. Panasonic GH2 bazı DSLR makinelerden daha çok ayar barındırıyor gövdesinde. Bu ilk başta sizi biraz zorlayacak ama alıştığınız anda birçok DSLR gövdeden daha hızlı ayar yapabileceksiniz zira temel ayarların neredeyse hepsi gövde üzerine yerleştirilmiş. Ben kullandıkça düğme yerleşimini takdir ettim. Çok akıllı bir görev dağılımı yapmışlar. Bu anlamda orta seviye bir DSLR’dan tek eksiği ikinci tekeri.
Gövdenin küçük oluşu, tutuşunu zayıftalmamış ama bu makineyi kesinlikle ufak olarak değerlendirmeyin. Bir çanta istiyor. Menü kullanımı, eğer GH2 ilk makineniz ise zorlayabilir. Ayar seçenekleri az değil. Ama kitapçığı okuyarak kısa zamanda ayarlarını yaparsınız. Zaten çoğu bir kerelik.
Fotoğraf kalitesini oldukça beğendik. ISO performansı kompakt makinelerin çok üzerinde ve DSLR’lardan çok da geri değil. Üzerindeki lens Mega OIS, titreşim engelleme sistemine sahip ama bence tıpkı diğer kit lenslerde olduğu gibi GH2′yi sınırlıyor. Four thirds sistem de alsanız, lens değiştirmekten kurtulmuyorsunuz. Panasonic GH2 üzerindeki lens kadar iyi çekebiliyor. Köşe kararmaları haricinde bir soruna yol açmadı. Yeterince de keskindi. Sadece diyafram açıklığı ve odak uzaklığı sizi sınırlayacaktır. Daha sonra detaylıca göstereceğim adaptör çeşitleriyle birçok manuel lensi kullanabileceğinizi unutmayın.
Video kısmına çok değinmiyorum çünkü bununla ilgili yazıyı ayrı olarak yayınlayacağım. Ama şunu söyleyeyim DSLR’ların pabucunu dama atacak kadar kaliteli olmasının yanında, 30 dakika kesintisiz çekim imkanı ve profesyoneller için HDMI üzerinden kayıpsız görüntü transferi ve yine 1:1 modu ile kalite düşürmeden HD görüntü alma gibi kendine has özellikler barındırıyor.
Eksi olarak ne söylenebilir diye baktığımda, en önemli şeyin LCD olduğunu görüyorum. LCD ekran gerek nokta sayısı olsun gerek gün ışığında kullanılabilirlik açısından olsun, GH2′nin en zayıf noktası. Bakaç kaliteli olduğundan gün ışığı altında LCD’yi kullanmasanız da sorun olmayabilir ama yine de çektiğiniz fotoğrafı daha yüksek kalitede görmek istersiniz doğal olarak.  Diğer zayıf nokta ise yazılımı. Dokunmatik ekranı idare eden yazılım yavaş kalıyor. Tepki vermekte gecikebiliyor. Ayarları yaparken hızlı ama fotoğrafları izlerken yavaşlayabiliyor. Yine de dokunmatik ekran bir avantaj tabii. Yazılımı güncellenince hızlanacaktır diye tahmin ediyoruz. İşin bir diğer tarafı, dokunmatik ekran olmasa da kullanım deneyimi değişmeyecekti. Yani GH2 dokunmatik ekrana bağlı bir özellik içermiyor.
Toparlarsak, Pansonic Lumix GH2, tereddütsüz tavsiye edilebilecek bir makine. Tabii eğer micro 4/3 bir makine arıyorsanız. Fiyatı 1800 ile 2000 lira arasında değişiyor. Ucuz bir makine değil. O yüzden satın alma kararınızı verirken uzun vadeli düşünmelisiniz. Sonuçta bu makineye lens yatırımları da yapmanız gerekecek. Video maksatlı DSLR almayı düşünenler biraz daha rahat olacaklar zira bu konuda avantajlara sahip GH2. Hatta görüntü kalitesi daha üstün ve bazıları için 30 dakika kayıt yapabilmesi bile tek başına satın alma nedeni olabilir. İkinci bölümde bu konuya daha yakından bakıp, Canon EOS 60D ile birebir kıyaslayacağız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara